Hoe zet ik een (eerste) campagne op?

In dit document vertellen we met welke belangrijke zaken je rekening dient te houden bij het ontwikkelen van een (eerste) campagne.

1: DetailsType Campagne
De eerste stap is het selecteren van het type campagne: Product of Financial. Bij product gaat het om een campagne met een barter deal. Dat wil zeggen dat de influencer in ruil voor de samenwerking wordt beloont met een product of service. Bij een Financial campagne is er sprake van een financiële vergoeding. Mocht je naast een financiële vergoeding de influencers ook belonen met een product of dienst, dan dien je ook voor deze optie kiezen. Bij de volgende stap kan je aangeven wat de reward precies inhoudt.

Brand
Werk je met meerdere merken binnen het platform? Let dan goed dat je het juiste merk selecteer waar je de campagne voor wilt opzetten.

Manager
Geef hier aan wie de campagne managet, dan kan jezelf natuurlijk zijn, maar ook een collega uit je team.

Title
Bedenk een pakkende titel. Je moet je voorstellen: de campagne wordt op de marketplace getoond waarbij deze titel met een bijbehorende foto te zien is. Om de aandacht van de influencer te trekken is het dus belangrijk dat deze niet te zakelijk en saai is. Hieronder zie je hoe een influencer een campagne krijgt te zien op de marketplace.

Voorbeeld titel: een campagne voor een nieuwe gezichtscrème kan als titel krijgen: 'Test de nieuwe gezichtscrème van merk X'. Of: 'Klaar om je huid te laten stralen als nooit tevoren? Ready, set, glow!' Met een beetje creativiteit blijft een campagne vaak beter hangen.

Schrijf een vriendelijke en uitnodigende aanhef
En dan is het tijd voor het schrijven van de briefing. Dit kan eigenlijk worden gezien als het frame van de campagne, -beschrijving waarin de volgende onderdelen terugkomen: 

 • Een vriendelijke en uitnodigende aanhef
 • Een korte introductie van je merk of bedrijf (wanneer je een eerste campagne binnen Influentials opstelt). 
 • Een beknopte uitleg omschrijving van de campagne-opdrachten
 • Een vriendelijke afsluiting

Brief influencers kort en bondig
Maak gebruik van visuals om ze te inspireren en gebruik niet te veel tekst. Er moet natuurlijk wel iets aan de verbeelding over blijven en je zet influencers uiteindelijk in omdat ze een eigen tone of voice hebben, dus maak daar ook gebruik van. Je wilt ze de ruimte geven om hun creativiteit te in te zetten. Let op dat je influencers niet te strak brieft. Je kunt niet van ze vragen of ze een bepaalde tekst willen overnemen of een stockphoto willen publiceren.

Wanneer je bijvoorbeeld een bedrijf bent dat abonnementen op beauty-boxen verschaft, is het leuk om dit soort girlbosses in te schakelen. Koppel het drukke snelle zakenleven aan het gemak van de nieuwe beauty-producten, elke maand bezorgd bij jou thuis, en je hebt een fantastische match die ook nog eens speelt in de maatschappij. Zo zijn er talloze creatieve manieren om te zorgen dat jij als merk onder de aandacht van de mensen komt. 

Gebruik foto's van goede kwaliteit
Probeer je influencers te prikkelen met mooie hoogwaardige foto's die goed de sfeer van de campagne neerzetten. Daarnaast hebben de foto's ook een functioneel doel: ze verduidelijken wat de bedoeling van de campagne is en soms kan een bepaalde visual meer zeggen dan de hele briefing. 


2: Assignment(s)

Dit is het onderdeel waar je aangeeft welke opdrachten bij jouw social media-campagne horen en in welke week ze uitgevoerd dienen te worden. Daarnaast geef je aan waar de content naar moet verwijzen, door passende hashtags (#) en mentions (@) toe te voegen. 

Kies het juiste doel en kanaal van de campagne
Elk socialmedia-kanaal heeft een eigen functie en een eigen doelgroep. Daarom is het van belang dat je eerst het doel in kaart brengt. Stel jezelf de vraag: 'waarom wil ik als bedrijf een influencer marketing campagne voeren?' Dat kunnen verschillende dingen zijn, zoals:

 • Naamsbekendheid generen. Ben je een nieuw merk? Dan is het vaak moeilijk om bekendheid te generen, omdat je nog geen grote klantenkring hebt. Relevante influencers kunnen daarbij goed helpen om jouw merk aan de man te brengen.
 • Interactie creëren. Via een banner of een ad kom je er niet achter wat jouw klant van je product of dienst vindt. Een influencer kan haar volgers vragen of ze jouw product mooi vinden en of ze het ook zouden kopen. 
 • Een nieuw product lanceren. Door een influencer offline in te schakelen, bereik je een specifieke doelgroep bij je lancering. Zo komt de activatie bij de juiste groep mensen aan.
 • Promoten van je socialmedia-kanalen. Verwacht hier niet dat je met het inzetten van influencers miljoenen volgers genereert op je eigen kanalen. Wel kom je bij de juiste mensen onder de aandacht. En vergeet niet, jij als bedrijf bent ook een influencer. Zorg voor leuke content op je kanalen.
 • Meer websitebezoekers. Omdat influencers zo’n trouwe groep volgers hebben, zijn ze in staat op meer bezoekers naar je website te sturen.
 • SEO en linkbuilding. Influencers kunnen je helpen met je vindbaarheid in Google. Hoe meer links ze plaatsen in blogberichten, hoe relevanter je site voor de zoekmachine wordt.

Ga op onderzoek uit en ontdek wat je boodschap is, wie je wilt bereiken en welk kanaal je hiervoor gaat inzetten. Hieronder is een overzicht getoond van welke doelgroep waar actief is. Omdat er online veel verschillen zijn over demografische gegevens per socialmedia-kanaal, is er uitgegaan van een gemiddelde.


Zorg voor de juiste reward
Veel merken twijfelen over de juiste compensatie van de influencer. Dit hangt echt af van wat je van ze verwacht. Er wordt gekeken naar de duur van de samenwerking, het aantal posts op social media en of ze offline nog ergens bij aanwezig moeten zijn. Je moet je voorstellen dat het veel tijd kost voor influencers om kwalitatieve content te maken en een waardevolle volgers-base op te bouwen. Influencers hebben veel tijd, liefde en energie geïnvesteerd in het creëren van zo’n krachtig account. Hierdoor is het ook eerlijk als ze ernaar worden beloond. De formule: aantal volgers x €0,01 helpt om tot een eerlijke vergoeding te komen voor de influencer.

Onder het kopje 'Financial reward' dien je het bedrag in te voeren
Onder het kopje 'Financial reward' dien je het bedrag in te voeren wat je de influencers wilt aanbieden. Let op hier komt nog een additionele fee over die op het laatste moment wordt berekend. Afhankelijk van jouw abonnement wordt de hoogte van de fee bepaald. Neem hiervoor contact over met jouw customer success manager voor meer informatie. Ook heb je hier de mogelijkheid om de extra vergoeding toe te voegen, bijvoorbeeld het product of service (+ de waarde) die de influencers zullen ontvangen.

Mocht je met kleinere influencers willen werken, dan kun je denken aan het aanbieden van een ‘barter deal’. Je geeft een cadeaubon, product, dienst of hotelovernachting in ruil voor het maken van content. Houd er wel rekening mee dat als je dit doet, het wel naar rato moet zijn. Hiermee wordt bedoeld dat als een product 5 euro kost, je toch het moet uitbreiden met andere producten om het aantrekkelijk te maken voor influencers. Bij Influentials hanteren we bij barter deals over het algemeen een productwaarde van minimaal 100 euro.


3: Requirements


Bij dit derde onderdeel van de campaign-wizard bepaal je eerst de categorieën. Het is uiteraard belangrijk dat deze passen bij de campagne. Zo zal een merk dat proteïne ijs verkoopt zich richten op influencers die binnen de categorieën fit en food vallen. Daarnaast vul je bij countries de landen in waar jouw campagne op is gericht. Vervolgens het geslacht van de influencer en het aantal. Het aantal samenwerking is van belang, zodat we totale kosten voor de campagne kunnen berekenen mocht er sprake zijn van een Financial campaign. Heb je dit bedrag nog niet in je virtuele portemonnee? Dan kan je de campagne niet publiceren. Zorg er dus voor dat er voldoende budget in jouw virtuele portemonnee zit voordat je de campagne wilt starten. Lees in dit artikel meer over payments.
Betreft het een product campagne? Zorg er dan voor dat je het aantal niet te laag inzet, het is namelijk niet mogelijk om de samenwerking met 5 content creators aan te gaan als je tijdens het opzetten van de campagne voor 3 hebt gekozen.

 Dan is het tijd om het  gewenste mini- en maximale bereik af te stellen van de influencers af en wie er op de campagne mogen reageren. (Bijvoorbeeld alleen vrouwelijke of mannelijke influencers).

Kies kwaliteit over kwantiteit bij het bereik
Vaak zien we dat bedrijven kiezen voor influencers met veel volgers. Maar dit wil niet zeggen dat je ook iets hebt aan al die volgers. Kies voor kwalitatieve volgers die voor jou interessant zijn en in je doelgroep vallen. De regel hier is: focus op impact en niet op het aantal volgers. Het gaat te allen tijde om de engagement rate. Dit is de verhouding van het aantal likes en reacties ten opzichte van het aantal volgers. Dit kun je eenvoudig uitrekenen.


Vervolgens is het van belang dat een influencer past bij jouw merk. Hebben ze dezelfde kernwaardes, manier van communiceren en past de content die ze maken bij jouw merk? Kijk ook of een influencer authentiek is en niet verzadigd is met gesponsorde content. Dit doet afbreuk aan de kwaliteit van een influencer. Tot slot, kies altijd voor een juiste match. Een influencer moet echt bij je passen.

Maak een duidelijke briefing en verstuur een overeenkomst
In het agreement staan alle campagne-vereisten en voorwaarden. Hierbij moet je denken aan een concurrentiebeding tijdens de campagne en dat het bijvoorbeeld niet is toegestaan na de samenwerking de content te verwijderen. In het agreement valt te lezen welke (basis)regels zijn opgesteld maar je kunt als bedrijf zelf aanvullende afspraken toevoegen aan het contract. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de namen van directe concurrenten of specificeer hier extra de hashtags die bij de campagne gebruikt dienen te worden. Influencers binnen Influentials zijn verplicht het agreement te lezen en te accepteren, voordat er een samenwerking kan plaatsvinden. Wanneer je als merk op 'send agreements' klikt krijgen geselecteerde influencers hier bericht van en dienen ze dit te lezen en te ondertekenen, zoals hieronder wordt getoond. 

Middels deze double opt-in feature hebben we meer zekerheid voor zowel influencers als merken ingebouwd: beide partijen hebben een contract om op terug te vallen wanneer gemaakte afspraken worden overtreden en kunnen op deze manier afzien op de vergoeding of in het geval van de influencer: erop toezien dat ze de afgesproken vergoeding krijgen. 

Publiceer de campagne op de marketplace
Wanneer je alle stappen van de campaign-wizard hebt doorlopen en je campagne klaar is, publiceer je deze naar de marketplace van Influentials. Door de campagne in review te zetten laat je Influentials weten dat jouw campagne klaar is voor de final check. Let wel: de campagne dient voor publicatie altijd goedgekeurd te worden door het team van Influentials. Wij checken de campagne op spellingsfouten, juiste briefing en assignments etc. Binnen uiterlijk 48 uur zal deze zijn goedgekeurd en online worden gezet op de marketplace. 

Meten is weten
Wanneer een campagne is afgelopen en de content is geplaatst, is het tijd om de resultaten te meten. Deze resultaten zijn inzichtelijk gemaakt op de pagina 'results' en kunnen eigenlijk in één oogopslag worden afgelezen. 

 • Posts: het totaal aantal posts dat voor deze campagne is geplaatst. 
 • Engagement: het totaal aantal likes + comments/ totaal aantal volgers. Een campagne kan als geslaagd worden bestempeld wanneer de engagement tussen 2-3% valt. Boven dit percentage spreken we van zeer geslaagd en wanneer dit percentage boven de 20% uitkomt, kunnen we stellen dat een campagne viral is gegaan. 
 • Followers: het totaal aantal followers dat met de campagne is bereikt. 
 • Impressions calculated: de geschatte waarde van het totaal aantal weergaven van de content.  
 • Likes: het totaal aantal likes dat voor de content van de campagne is gegeven. 
 • Comments: het totaal aantal comments dat voor de content van de campagne is gegeven. 

Daarnaast zijn er manieren waarop je als bedrijf extra data kunt meten, zoals de traffic die middels een bepaalde influencer op je website wordt gegenereerd. Dit kan op de volgende manieren: 

 • Unieke code. Hiermee kun je zien hoeveel aankopen er gedaan zijn op basis van een unieke code. Meestal geven influencers een korting weg. Als een volger dan die unieke code gebruikt in een webshop, profiteren ze hiervan. Tegelijkertijd zie jij welke influencer de meeste verkopen oplevert.
 • Traceerbare link. Bij een Instagram Story en een blog-post kun je hiervan gebruik maken. Genereer een unieke link via bijvoorbeeld Google Shortener of Bitly en zie hoeveel er op de link is geklikt en waar deze mensen vandaan komen. Let wel op, alleen influencers met 10.000 volgers kunnen een link toevoegen aan een Story. Dit noemt Instagram een 'swipe-up'.

Tot slot: Ook jij bent influencer!
Dit is iets wat veel bedrijven vergeten. Het eerste wat een influencer zal doen op het moment dat ze een aanvraag binnenkrijgen om samen te werken, is het Instagram-account bekijken van het bedrijf. Waarom? Influencers vinden het cool als bedrijven veel volgers hebben. Hierdoor willen ze extra graag met je samenwerken. Op het moment dat jij veel volgers hebt kun je ze pushen op jouw eigen Instagram-account. Dit resulteert in meer aanzien en vaak ook een groei van volgers.

Neem je socialmedia-kanalen dus serieus, en met name Instagram als jouw doelgroep visueel is ingesteld. Presenteer je zoals je dat ook op een beurs zou doen: je bent je eigen visitekaartje. Wees dus actief op social media, zorg voor een goede feed en biografie en repost content van influencers die iets over jouw bedrijf te melden hebben. Stap over naar een bedrijfsprofiel. Hierdoor krijg je meer inzichten en kun je leren van de data. 

Mocht je nou wat inspiratie missen, ga dan eens op een Instagram-ontdekkingsreis en kijk wat je concurrenten doen. Wat doen ze goed en wat kun je van ze leren? Het helpt om een Instagram Brand Guide te maken. Hierdoor kun je aan collega’s laten zien waar je naartoe wil werken en tegelijkertijd behoud je focus voor jezelf. Wees dus consistent met het posten en gebruik altijd dezelfde filter voor een goede feed. Er zijn tools als Planoly waarbij je je Instagram content kunt inplannen en je feed kunt samenstellen, zodat je van tevoren weet of het er goed uit ziet.

Middels deze tips & tricks hopen we je op weg te helpen met het opstellen van een (eerste) campagne. Mocht je ondanks deze informatie toch nog ergens over twijfelen of zou je gewoonweg wat extra advies over de campagne willen? Trek aan de bel bij het team van Influentials! 

Customer Success Manager: Layla le Bleu
Tel: +31 6 46 13 68 28
E-mail: layla@influentials.com